Schiul nautic este un sport acvatic în care sportivul este remorcat de o barcă cu motor outboard menținându-se pe apă cu unul sau două schiuri. Contactul rapid între suprafața schiurilor și apă, face ca deplasarea să fie lină iar practicantul să stea drept și să alunece pe apă.

Viteza de deplasare în schiul nautic este de aproximativ 40-50 km/h, suprafața de contact dintre schiuri și apă fiind elementul care determină o deplasare mai rapidă sau mai lentă a bărcii. 

Echipament de schi nautic 
Bărcile folosite pentru schiul nautic sunt bărci cu motor inboard de puteri diferite funcție de greutatea schiorului tractat pentru a menține viteza corespunzătoare.
Viteza variază în funcție de greutatea schiorului, nivelul de experiență, precum și tipul de schi. De exemplu, un copil pe două schiuri ar necesita viteze de (20-25 km/h), un adult pe un schi 50 km/h. Pentru competiție vitezele au o gamă mai largă: de la 20 km/h, până la aproximativ 60 km/h pentru slalom și aproape 190 km/h în cursele de schi nautic. 

Tipuri de schiuri
 Schiurile se aleg în general în funcție de greutatea practicantului, dar și de puterea bărcii cu motor (puteri mai mici necesită schiuri mai late). 

Schiul nautic de competiție constă din mai multe discipline:
slalom (cu un schi)
tricks (schiu mai mic, fără fină și rotunjit la capete)
sărituri
curse
sursa Wikipedia